Puno uspešnih koraka napred

Interboot | Fridrihshafen, Nemačka | 23- 29. septembar 2024.

Nov koncept sajma Interboot poklopio se sa manjim broja dana održavanja: pet umesto dosadašnjih deset. “Izgubljen” je jedan vikend za posete, ali je produženo radno vreme u toku radnih dana kako bi svi zainteresovani koji rade ipak mogli da dođu i obiđu sajam.

Tako je 63. izdanje ovog značajnog Sajma nautike privuklo oko 40.100 posetilaca (u poređenju sa 41.200 ljudi 2023. godine, to je zaista odličan pokazatelj) kako iz Nemačke, tako i Švajcarske i Austrije koje su vrlo blizu, uz naravno posetioce iz drugih zemalja.

„Prvi put predstavljeno u sažetom formatu, ovogodišnje izdanje Interboot-a imalo je zapanjujući uspeh“, izjavio je generalni direktor sajma u Fridrihshafenu, Klaus Vellmann, sumirajući događaj koji se održao poslednje nedelje septembra. „Ukupno raspoloženje među kompanijama izlagačima bilo je pretežno pozitivno.”

Ono što takođe izlagačima prija je što smanjeni broj dana ujedno znači i smanjenje troškova, za osoblje, smeštaj, najam… Ali ono što je bitno uticalo na kvalitet sajma, ili izlaganja ako hoćete, jeste uspostavljanje kontinuiranog niza hala posvećenih jednoj temi, odnosno na primeru motornih plovila (što je dominanta sajma) čak 3 jedna do druge (B1, B2, B3) tako da se potencijalni kupci mogu fokusirati na ono što im je potrebno.

Tako je kupac mogao da bira između većeg broja modela Sea Rey (i većeg štanda), ali su prisutni bili i Cobalt, Parker, Regal, Boston Whaler, Boesch, Saxdor, Chranchi, čak i mala Riva. Bio je izložen i jedan Linssen model (uz naglašenu čarter ponudu).

No, možda je zanimljivije da izdvojimo brendove i modele koji nisu često u fokusu barem kupaca sa naših prostora.

Najpre, holandski LUMEN E10, koji je 100% električni tender pri čemu uspešno kombinuje minimalistički dizajn sa najsavremenijom tehnologijom, za “tiho iskustvo” plovidbe. Ovaj model je kulminacija petogodišnjeg intenzivnog istraživanja, koje je iznedrilo izuzetno efikasan oblik trupa, koji pak omogućava energetski efikasno krstarenje sa dometom do 160 km sa jednim punjenjem. Sa brzinom krstarenja od 13 km/h i mogućnošću dostizanja 30-35 km/h za vodene sportove, LUMEN E10 je svestran baš koliko i elegantan.

S pogledom na budućnost, poljski Futuro Boats je predstavio model ZX 20L koji sa Yamaha motorom košta oko 66.000 “švajcaraca”, a kada mu dodate antifouling, tik, audio sistem, bimini i još neke sitnice, cena dođe do 90.940 franaka, ali uz sajamski popust, za oko 100.000 eura može biti vaš.

Švajcarski Chill je simpatičan 6 metar dug (1.6m, širok) čamac na električni pogon koji sa Torqeedo motorom 3,0/6,0 kW postiže kruzirajućih 10 km/h i ima opseg plovidbe oko 50 km. Cena: oko 74.000 franaka.

Ako ostanemo kod švajcarskih brodograditelja, Ganz je izložio između ostalih i model Ovation 7.6 Open, sa dimenzijama 7,6×2,5m, odnosno sa platformom za kupanje dužina mu je 8.0 m. Pogoni ga Volvo Penta V8-350-CE motor od 350PS/257kW. Cena je nešto viša od 200.000 eura.

I da ne nabrajamo sve brendove, niti dodatnu opremu, recimo da je izuzetna atmosfera vladala u hali koja je bila posvećena ronjenju, odnosno to je poseban sajam koji se zove InterDive. Ne manje zanimljiva je bila hala sa kamp kućicama u brojnim varijacijama, a među njima i kamper koji služi kao “kapsula-hotel”.

Vidimo se dogodine…